Μόνο πέρυσι, υπήρξαν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο νέοι χρήστες κοινωνικών μέσων. Γνωρίζατε ότι 1,3 δισεκατομμύρια χρόνια έχουν δαπανηθεί για τη χρήση του διαδικτύου μέχρι τώρα; Ένα είναι πάντως σίγουρο· τρισεκατομμύρια δαπανήθηκαν για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Παρακάτω είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το Digital και τα Social Media για το 2021.

Έχετε Υπόψη ότι...
Στις αρχές του 2021, ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 7,83 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο αριθμός αυτός αυξάνεται 1% κάθε χρόνο. Με άλλα λόγια, από τις αρχές του 2020, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά περισσότερα από 80 εκατομμύρια άτομα.
Επί του παρόντος, το 66,6% από αυτά τα 7,83 δισεκατομμύρια ανθρώπων χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο που ισοδυναμεί με 5,22 δισεκατομμύρια άτομα. Από τον Ιανουάριο του 2020, 93 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προστεθεί στους χρήστες πρωτίστως κινητών που σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί κατά 1,8%. Επιπλέον, στις αρχές του 2021, ο συνολικός αριθμός των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας σημείωσε αύξηση 0,9% (+72 εκατομμύρια) φτάνοντας συνολικά τα 8,02 δισεκατομμύρια.
Τον Ιανουάριο του 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο ήταν 4,66 δισεκατομμύρια, με αύξηση 7,3% (+316 εκατομμύρια) σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο παγκοσμίως ανήκουν σήμερα στο 59,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Επί του παρόντος, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως φτάνουν τα 4,20 δισεκατομμύρια. Το τελευταίο έτος, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 490 εκατομμύρια, με αύξηση άνω του 13% σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραμένουν σήμερα στο 53% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Ολοένα Αυξανόμενη Υιοθέτηση των Social Media
Αναμφίβολα το ξέσπασμα του COVID-19 οδήγησε σε σημαντική αύξηση στην υιοθέτηση των κοινωνικών μέσων.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 13% με το παγκόσμιο σύνολο χρηστών να έχει φτάσει σχεδόν τα 4,2 δισεκατομμύρια, ενώ σχεδόν μισό δισεκατομμύριο νέοι χρήστες προσχώρησαν στα κοινωνικά μέσα μέχρι τις αρχές του 2021.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια νέοι χρήστες συμμετείχαν κατά μέσο όρο στα κοινωνικά μέσα κάθε μέρα του 2020, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 15½ νέοι χρήστες προσχώρησαν στα κοινωνικά μέσα κάθε δευτερόλεπτο του 2020.
Και παρόλο που ο COVID-19 έχει πράγματι φέρει σημαντικές αλλαγές στις ψηφιακές συμπεριφορές, οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι περνούν σχεδόν τον ίδιο χρόνο καθημερινά στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης σήμερα όπως και πέρυσι.
Στην πραγματικότητα όμως, η αύξηση του μέσου ημερήσιου χρόνου που αφιερώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία 5 χρόνια είναι πάνω από μισή ώρα. Για την ακρίβεια, 2 ώρες και 25 λεπτά είναι ο χρόνος που περνάει ο τυπικός χρήστης κάθε μέρα στα κοινωνικά μέσα, δηλαδή σχεδόν μία ολόκληρη μέρα της ζωής του κάθε εβδομάδα.

Οι Χρήστες που Χρησιμοποιούν Πρωτίστως Κινητά Αυξάνονται
Σήμερα, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων ισοδυναμούν με τα 2/3 του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με την GSMA (έναν οργανισμό που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως). Ως εκ τούτου, 5,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 85% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 13 ετών και άνω.

Το Παιχνίδι δεν έχει Χαθεί Ακόμα για τις Υπόλοιπες Συσκευές
Σχεδόν το 53% του χρόνου που ο κόσμος ξοδεύει στο διαδίκτυο αντιστοιχεί στα κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι το παιχνίδι δεν έχει χαθεί για τις υπόλοιπες συσκευές στη ζωή μας.
Παρά το 90% των χρηστών του διαδικτύου που λένε ότι μπαίνουν στο διαδίκτυο μέσω κινητών, το 66% λέει επίσης ότι χρησιμοποιεί επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή για να το κάνει.
Ακόμα κι έτσι, οι στατιστικές διαφέρουν σημαντικά ανά χώρα. Και παρά τα κινητά που είναι σήμερα η κύρια συσκευή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε όλες τις χώρες, υπάρχει ένα αρκετά μικρό χάσμα μεταξύ κινητών και υπολογιστών, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη.
Αυτό που παίζει ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των αναλογιών είναι το στάδιο της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας, με τη μέση ηλικία του πληθυσμού να αποτελεί επίσης κρίσιμο παράγοντα.
Είναι γεγονός ότι οι Baby Boomers συνδέονται στο διαδίκτυο κατά προτίμηση μέσω υπολογιστών και tablet παρά μέσω τηλεφώνων, με λιγότερο από το 50% των χρηστών ηλικίας 45 ετών και άνω να χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια δραστηριότητα διαδικτύου εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους υπολογιστές, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.
Στην πραγματικότητα, σε περισσότερο από το 40% των ιστοσελίδων που προβάλλονταν τον Δεκέμβριο του 2020 η πρόσβαση γινόταν μέσω κάποιου προγράμματος περιήγησης που ‘έτρεχε’ σε επιτραπέζιες και φορητές συσκευές.
Και πάλι, η προαναφερθείσα δραστηριότητα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, περισσότερες από 8 στις 10 σελίδες που εξυπηρετούνται σε προγράμματα περιήγησης στη Νιγηρία αναζητούνται μέσω κινητών τηλεφώνων· αλλά αυτό δεν ισχύει και για τη Ρωσία, όπου το ποσοστό αυτό πέφτει μόλις στο 1/4 των ιστοσελίδων.

Οι Ανθρώπινες Συμπεριφορές Αναζήτησης στο Διαδίκτυο Αλλάζουν
Το κορυφαίο κίνητρο σύνδεσης στο Διαδίκτυο για τα 2/3 των χρηστών παγκοσμίως είναι για να βρουν πληροφορίες.
Ωστόσο, για όποιον ελπίζει να προσελκύσει ψηφιακό κοινό, αυτός δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος στόχος του, καθώς η διαδικτυακή συμπεριφορά του κόσμου εξελίσσεται σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.
Η αλήθεια είναι, ότι το 98% των online χρηστών εξακολουθεί να απευθύνεται σε συμβατικές μηχανές αναζήτησης κάθε μήνα για να βρει αυτό που ψάχνει.
Και τι Γίνεται με την Αναζήτηση στα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης;
Η αναζήτηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αυξάνεται και αυτό συμβαίνει σε σχεδόν 45% των παγκόσμιων χρηστών του διαδικτύου. Όταν ερευνούν για υπηρεσίες ή προϊόντα που σκέφτονται να αγοράσουν, κάνουν την αναζήτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα· και αυτό συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Εδώ οι νεότερες ηλικιακές ομάδες πρωτοστατούν, αφού οι έρευνες δείχνουν ότι οι χρήστες του διαδικτύου που ανήκουν στο Gen Z προτιμούν να αναζητούν ένα brand στα κοινωνικά μέσα παρά σε μια μηχανή αναζήτησης, με τους νεότερους Millennials να ακολουθούν.
Επίλογος
Όπως βλέπουμε, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς ακολουθώντας τις διαδικτυακές συμπεριφορές του παγκόσμιου πληθυσμού. Για το λόγο αυτό, οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ θα πρέπει να ψάχνουν για οτιδήποτε νέο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στις προσπάθειές τους.
Small businesses of course are the ones that are facing the biggest challenges; so if you are one of them, read NAG’s actionable tips on how to overcome these challenges successfully.
You can also join our newsletter to learn more about Digital Marketing, Social Media, SEO, Statics, and a whole lot more!
——————————————————————————————————————————-
Sources: Statista, DataReportal, Hootsuite, WeAreSocial